Zainspirowana Kwestią Smaku prezentuję przepis dla tych, którzy nie wyobrażają sobie dania bez mięsa. Otóż da się moi drodzy! Dziś zapraszam Was na przepyszne i aromatyczne wege leczo – tutaj mięso zostało zastąpione soczewicą oraz dodatkiem pieczarek. Zaserwujcie sobie w najbliższym czasie, bo naprawdę warto! Pamiętajcie, że wszystkie przepisy znajdziecie TUTAJ.

Składniki na wege leczo (4-5 porcji):

  • 2 średnie cebule
  • 100g pieczarek
  • 3 papryki (różne kolory)
  • 1 średnia cukinia
  • 10 łyżek czerwonej soczewicy
  • 2 kartoniki passaty (2 x 500g)
  • 400-500g ryżu basmati lub kaszy np. pęczak
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Gdy na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę i dodajemy na rozgrzaną patelnię.
  2. Następnie dodajemy do cebuli pokrojone w większa kostkę papryki oraz w pół lub ćwierć plasterki cukinię i dusimy około 10 minut.
  3. Gdy warzywa się duszą soczewicę przesypujemy na sitko o małych oczkach i płuczemy ją pod bieżącą wodą. Następnie dodajemy ją do warzyw wraz z passatą.
  4. Wszystko razem dusimy aż do miękkości soczewicy (około 10-15 minut). Gdy warzywa się duszą, gotujemy ryż lub kaszę.
  5. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy i jeszcze chwilkę dusimy.
  6. Gdy soczewica będzie miękka, wyłączamy palnik i do całości dodajemy 3/4 posiekanego wcześniej szczypiorku.
  7. Leczo podajemy z ugotowanym ryżem lub kaszą. Całość posypujemy resztą szczypiorku.

Smacznego!

I jak? Chętni na wypróbowanie mojego pomysłu na leczo? Koniecznie dajcie znać, czy wolicie wersję mięsną czy wege!

A jeśli chcecie być na bieżąco z kolejnymi artykułami i przepisami, to obserwujcie mnie na Instagramie i Facebooku!

Leave a Reply

Your email address will not be published.