PIERWSZY PRZEPIS! Szybkie danie do lunchboxa

Uwielbiam wymyślać nowe dania. I to najlepiej spontanicznie. Tak też było z tym pomysłem, który wielu z Was może wydać się banalny ale sądzę, że są również takie kobiety, które potrzebują inspiracji. Ale jedno co chciałabym również przekazać jest to, żebyście nie bały się eksperymentować w kuchni. Tak powstają moje przepisy, które dotychczas wrzucałam na Instagrama. Postanowiłam udostępniać je tutaj, tak, żebym mogła mieć bezpośredni odnośnik do danego przepisu. Więc jeśli chcecie poznać sposób na szybki obiad do lunchboxa – jedziemy!

Szybkie danie do lunchboxa – przepis

Składniki (na ok. 3 porcje):

  • ok. 200g piersi z indyka
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 opakowania warzyw na patelnię (ja użyłam meksykańskiej i węgierskiej mieszanki)
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 torebki ryżu basmati
  • sól, pieprz, słodka papryka + opcjonalnie chill

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z indyka mielę w maszynce do mielenia. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek. Wrzucam mięso i chwilę podsmażam aż się zetnie.
  2. Teraz jest dobry moment, aby wstawić wodę na ryż, który należy ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu.
  3. Ale wracamy do mięsa. Następnie dodajemy do niego sól, pieprz i paprykę słodką (i opcjonalnie chilli).
  4. Następnie dodajemy warzywa na patelnię i dusimy razem z mięsem ok. 2-3 minut.
  5. Mięso z warzywami zalewamy krojonymi pomidorami, wszystko mieszamy i dusimy około 5 minut, aż sos powoli się zredukuje.
  6. Do sosu dodajemy ugotowany, odsączony ryż i mieszamy.
  7. To wszystko! I to w góra 30 minut 😀 Smacznego 🙂

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Wartość energetyczna [kcal]: 500
Białko [g]: 21,5 (17,5% kaloryczności posiłku)
Węglowodany [g]: 67,2g (50% kaloryczności posiłku)
Tłuszcz [g]: 18,4 (32,6% kaloryczności posiłku)
Błonnik [g]: 5,7

Będzie mi bardzo miło, jeśli zechcecie wypróbować ten przepis, koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało. A tymczasem trzymajcie się cieplutko.

Do poczytania,

Asia

Dodaj komentarz