Czas na kolejny przepis z dynią. Wiecie, że to już piąty przepis z serii #kobietagotująca? Bardzo się cieszę, że ta seria się tak rozrasta 🙂 Dziś pomysł na obiad, pyszny i szybki, jeśli dynia zostanie wcześniej upieczona. Uwaga, uwaga, lecimy 😀

Makaron z dynią, szpinakiem i serem – składniki (na 4 porcje):

  • 300g makaronu pełnoziarnistego (polecam TEN)
  • paczka mrożonego szpinaku (500g)
  • 9 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 kostka sera feta (270g)
  • ok 800g dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Do dania wykorzystujemy pieczoną dynię. Aby ją upiec, najpierw kroimy warzywo na kawałki wraz ze skórą na 3-4 kawałki. Następnie pieczemy skórą do dołu w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut

  1. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go wg przepisu na opakowaniu.
  2. W czasie gdy makaron się gotuje, na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podduszamy na nim szpinak, aż się rozmrozi. Następnie dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilkę dusimy.
  3. Do szpinaku dorzucamy dynię oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Teraz całość mieszamy.
  4. Gdy makaron się ugotuje to odcedzamy go i przekładamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Następnie przekładamy szpinak z dynią i pomidorkami do makaronu, z grubsza mieszamy.
  5. Do dania dokładamy pokruszony ser feta i mieszamy.

Wartość odżywcza 1 porcji dania:
Energia [kcal]: 681
Białko [g]: 28,8
Tłuszcz [g]: 28,5
Węglowodany [g]: 87,5
Błonnik [g]: 16,57!

Prawda, że prosty? 🙂 Zachęcam Was do wypróbowania go na najbliższy obiad bądź kolację. Warto korzystać z dyni, zwłaszcza teraz, gdy jest na nią sezon 😀 Zaglądajcie koniecznie do innych przepisów z serii #kobietagotująca 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.