Indeks glikemiczny to tak szeroki temat, że postanowiłam przenieść go tutaj, na bloga. Moi instagramowi obserwatorzy mogli się ostatnio dowiedzieć czym właściwie jest indeks glikemiczny. Ale czy na indeksie glikemicznym polega cała dieta? Przekonajcie się w najnowszym artykule 🙂

Małe przypomnienie

Jak Wam wspominałam w artykule o trądziku, indeks glikemiczny pokazuje jak bardzo zjedzenie danego produktu powoduje wzrost stężenia cukru we krwi w porównaniu do wzrostu cukru we krwi po spożyciu czystej glukozy.

Indeks glikemiczny produktów może być niski, średni lub wysoki.

Niski – IG <50
Średni – IG 50-75
Wysoki – IG >75

No dobrze, ale czy w takim razie możemy jeść wszystkie produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym? Baton np. snickers (IG 65) ma średni indeks glikemiczny. Czy w takim razie możemy go bezkarnie jeść?

Po pierwsze – jakość!

Indeks glikemicznym jest przydatnym narzędziem. Jednak znam sprytniejsze. Indeks glikemiczny odnosi się tylko do określonej ilości produktu (dokładnie takiej, która zawiera 50g węglowodanów). Tylko my nie zawsze jemy tyle np. jabłka, żeby zawierało te 50g węglowodanów. Dlatego bardziej praktyczny jest ładunek glikemiczny.

I tutaj zostaje rozgrzeszony arbuz, a wcześniej wspomniany snickers dostaje pstryczka w nos! Zaraz Wam wytłumaczę dlaczego 🙂

Ładunek glikemiczny oprócz indeksu, bierze pod uwagę ilość węglowodanów w porcji, którą faktycznie zjadłyście! Obliczamy go w ten sposób:

IG x ilość produktu (w gramach) / 100

Jeśli ładunek glikemiczny wynosi <10 – SUPER!
Jeśli mieści się między 11-19 – nie jest źle, choć mogłoby być lepiej
Jeśli ładunek glikemiczny wynosi >19 – strzesz się i nie wcinaj!

I co ze snickersem i arbuzem?

I tutaj chwila prawdy!

Batonik snickers waży 50g i zawiera 30,5g węglowodanów. Jego indeks glikemiczny wynosi 65. A ładunek? 19!!! Co oznacza, że jedząc go w całości pozwalamy sobie o wiele na za wiele. A co z arbuzem, który ma wyższy IG?

Przyjmijmy, że duży kawałek arbuza waży 100g. 100g arbuza zawiera 8,4g węglowodanów. Jego indeks glikemiczny to 72. A ładunek? Jedynie 6! Dla ciekawostki napiszę Wam, że aby ładunek glikemiczny arbuza wynosił tyle co snickers’a musiałybyście go zjeść 3-krotnie więcej.

O czym jeszcze warto pamiętać?

O tym, że niski indeks glikemiczny to nie wszystko. Ważne, aby zwracać uwagę na jakość produktów, aby były one jak najmniej przetworzone i jak najbardziej naturalne 🙂 Nie oznacza to, że na diecie z niskim indeksem nie można zjeść nic słodkiego. Ale o tym innym razem 🙂

Czy macie jeszcze jakieś pytania odnośnie indeksu glikemicznego? Zachęcam do ich zadawania w komentarzach 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.